Kupujete nov avtomobil - kakšnega izbrati?
| Članek je bil prebran 1.467 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nakup novega avtomobila nikakor ni mačji kašelj. Najprej se pogosto zatakne že pri vprašanju, kakšnega želimo imeti oziroma kakšnega potrebujemo. V kolikor avtomobil kupujemo zase ali za par, je seveda situacija povsem drugačna, kakor če avtomobil kupujemo za celo družino. Da bi bila vaša izbira lažja, smo za vas opisali nekaj najbolj priljubljenih razredov avtomobilov, na vas pa je, da ocenite, kakšne so vaše želje in potrebe. Ter seveda tudi proračun.

c-elyseeKaravan

Najbrž je odveč pripomniti, da so karavani ena izmed najbolj priljubljenih družinskih vozil pri nas. To je moč ugotoviti samo, če pogledamo po slovenskih cestah, na katerih kar mrgoli raznih Passatov, Insignij in drugih karavanskih vozil. Karavan imajo nedvomno nekaj nespornih prednosti – so zelo prostorna in uporabna vozila, narejena zelo robustno in namenjena tudi za daljše vožnje. V njih je dovolj prostora za celo družino, in to tudi takrat, ko se vsi skupaj odpravljate na družinske počitnice. Njihova pomanjkljivost je po mnenju nekaterih nizki prag (nizek položaj sedeža) in tudi dolžina – marsikdo se mora na njo kar navaditi, še posebej v ozkih mestnih ulicah ali na bolj utesnjenih parkiriščih.

Prostorni enoprostorci

Poleg karavanov slovenska družina najraje poseže po prostornih enoprostornih vozilih. Gre za prostorne avtomobile, ki imajo precej višji položaj sedežev pri vožnji, obilico prtljažnega prostora, prav tako pa bo v takem avtomobilu prijetno tudi vsem tistim, katere boste peljali na zadnjih sedežih. Nekateri se nad njimi navdušujejo predvsem zato, ker so nekoliko višji in ima voznik zelo dober pregled nad dogajanjem na cesti. To jih dela po mnenju mnogih tudi za bolj varne in udobne. Slabosti? Najverjetneje je večina povsem novih enoprostorcev za povprečno slovensko družino še vedno nekoliko predraga. Nič zato, so pa zato lepo ohranjena rabljena enoprostorna vozila nekoliko bolj dostopna.

Športni terenci – križanci

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da bodo klasični enoprostorci v nekaj prihodnjih letih začeli izumirati, nadomestili pa jih bodo poskočni športni terenci, t.i. križanci, ki v sebi poleg višine združujejo tudi drzne oblike, športni slog vožnje in varnost. Čeprav ob imenu športni terenec nemara ne bi pomislili na družinski avtomobil, pa se zanje danes odloča tudi precej družin, pa starejši, ki jim je po godu predvsem višji položaj sedeža in celo mlajši pari in vozniki, ki si od avtomobila obetajo tako dinamiko na cesti, kakor robusten in športen videz. Slabost je gotovo cena, nekatere pa moti tudi to, da imajo številna tovrstna vozila vgrajene tudi sisteme za pomoč pri vožnji, ki jih večina voznikov ne bo uporabili nikoli (npr. pogon 4×4), saj se z njimi ne bodo vozili po terenih, za katere so bila ta vozila v originalu narejena.

Limuzine

Limuzine (kot je npr. citroen c elysee) so bile in ostajajo eden izmed najbolj elegantnih, prestižnih in statusnih razredov avtomobilov. To je gotovo prva izbira za številne starejše ali zrele voznike, ki so otroške sedeže na zadnji klopi svojega avtomobila že odstranili in ki želijo na cesti tudi pritegniti poglede. Limuzine se pohvalijo s prostornostjo, tudi praktičnostjo, toda prvi namen limuzine je, da nas pusti odprtih ust – da torej izraža večno eleganco in glamur.

Manjši mestni avtomobili

Primerni so predvsem za samske, pare in starejše brez otrok, ki potrebujejo majhen in varčen avtomobil, ki ne stane celega premoženja, je praktičen, varen in ga je mogoče parkirati tudi na prenatrpanih mestnih parkiriščih. Ta segment vozil je zelo priljubljen tudi med tistimi, ki kupujejo drug družinski avtomobil.

Preberite si tudi o lahkih gospodarskih vozilih nove generacije. Več!

© 29. 04. 2024 - BK-Tom.si. Oglaševanje.