Kakšnega hišnega ljubljenčka izbrati glede na svoj karakter?
| Članek je bil prebran 2.561 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko izbiramo hišnega ljubljenčka zase ali za našo družino, moramo vedno tehtno premisliti, ali nam neka žival zares ustreza in ali bomo zanjo brez težav in slabe volje skrbeli tudi, ko se začetno navdušenje nad novim hišnim članom poleže. Mnogi ljudje se namreč brez temeljitega razmisleka odločijo za neko domačo žival, nato pa že samo po nekaj mesecih ugotovijo, da takšna žival ni zanje in jo nato oddajo ali celo zavržejo. Da bi se znali pravilno odločiti glede izbire domače živali, smo za vas izbrali nekaj najpogostejših hišnih ljubljenčkov in karakteristike, na katere je smiselno paziti pri izbiri. Vas zanima, katera domača žival bi se najbolje podala k vaši družini?

zivalice.siDomača žival: pes

Psi so daleč najpogostejša izbira, ko gre za izbiro hišnega ljubljenčka. Žal se mnogi, ki si psa omislijo, ne zavedajo, da psi terjajo veliko nege in skrbi. Preden se odločimo za psa, moramo premisliti naslednje stvari:

Če se po tehtnem premisleku vendarle odločite za psa, je za prvič najbolje, da se odločite za odraslega psa. Mladiče je namreč težje vzgajati, če s tem nimamo izkušenj. Preden psa peljete domov, ga poskusite pri rejcu spoznati – večkrat ga obiščite, da vsaj malo spoznate njegov karakter. Če vas je strah genetskih bolezni, ki se pogosteje pojavljajo pri pasemskih psih, se odločite za mešančke, ki so tudi cenejši. V kolikor so v družini manjši otroci, se je nemara bolje izogniti pastirskim pasmam, ker lahko začnejo preganjati ali celo gristi otroke.

Domača žival: mačka

Mačke so precej bolj samostojna in nezahtevna bitja, a po drugi strani so na človekovo družbo tudi manj odzivna. Mačk ni treba sprehajati, velik del dneva tudi prespijo, zato je z njimi lažje shajati, v kolikor imate manj časa. Kljub temu pred nakupom premislite o:

Domača žival: ptič

Za ptiča se ponavadi odločijo tisti, ki nimajo veliko prostora, kljub temu pa si želijo družbe živali. Seveda je skrb in nega odvisna od tega, za kako velikega in zahtevnega ptiča se odločite. Papiga Ara tako ni enostavna za nego  in terja veliko znanja. Ker je kletko enostavno očistiti, to pri približno 6 letih zmorejo narediti otroci sami. Pred nakupom premislite o:

Domača žival: glodavec

Skoraj vsak otrok si vsaj enkrat v otroštvu zaželi hrčka, pritlikavega kunca, morskega prašička ali katerega drugega prikupnega glodavca. Ta žival je idealna, če imate malo prostora in je v primerjavi z glasnimi ptiči tudi mnogo bolj mirna, toda vseeno pred nakupom premislite o:

Domača žival: riba

Riba je idealna za tiste ljudi, ki imajo radi naravo, živali in biologijo, a nimajo niti energije ali časa, da bi hišnemu ljubljenčku namenjali veliko časa. Nega rib, čiščenje akvarija in ostale obveznosti povezane z njimi so zelo enostavne in ne zahtevajo veliko časa. Kljub temu pred nakupom premislite o:

Če si želite akvarij s slano vodo, je to zelo velik finančni zalogaj, ribe, ki živijo v slani vodi, pa zahtevajo tudi več nege.

Preberite si tudi prispevek o: permakultura in eko vrtnarjenje!

© 30. 04. 2024 - BK-Tom.si. Oglaševanje.