Pljučnica: Kakšni so simptomi in kako poteka zdravljenje?
| Članek je bil prebran 1.439 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Poznamo več vrst pljučnic, vsem pa je skupno, da je potrebno pljučnico, ne glede na to, za katero vrsto pljučnice zbolimo, jemati resno in se odpraviti do zdravnika, ki za pljučnico predpiše ustrezno zdravljenje.

Pljučnica je resna bolezen, nujno potrebno je zdravljenje. Če zbolimo za pljučnico, je potreben obisk pri zdravniku. Ta bo ugotovil, ali gre za pljučnico in s pomočjo določenih preiskav bo ugotovil tudi, za katero vrsto pljučnice gre.

Pravočasno zdravljenje pljučnice lahko bolezen skrajša.

Poznamo 3 vrste pljučnic:

Bakterijska pljučnica

Značilno za bakterijsko pljučnico je, da se poviša naša telesna temperatura. Če zbolimo za bakterijsko pljučnico, pogosto tudi kašljamo, pojavijo se lahko težave pri dihanju, močno se znojimo ali pa nas trese od mraza, pri bakterijski pljučnici se lahko pojavijo tudi bolečine v prsih, glavobol in utrujenost.

Če imamo takšne znake, potem je nujen obisk zdravnika. Ta bo presodil, ali gre za pljučnico ali ne. Če zbolimo za bakterijsko pljučnico, jo najpogosteje zdravimo z antibiotikom. Da pljučnico hitreje prebolimo, je nujen počitek in redna kontrola pri zdravniku, ki bo ocenil, ali pljučnico dobro premagujemo.

Atipična pljučnica

Atipična pljučnica je pljučnica, ki nastane zaradi klamidije, legionele, torej ta pljučnica ne nastane s tipičnimi povzročitelji, kot so bakterije. Za takšno obliko pljučnice pogosto zbolijo odrasli. Ta pljučnica je zelo nalezljiva, zato so najbolj izpostavljene osebe, ki se dlje časa zadržujejo v prostorih, kjer je veliko ljudi. Atipična pljučnica je hitro nalezljiva, pljučnica se širi kapljično, preko izločkov iz nosu in žrela. Atipična pljučnica se pogosteje pojavi v jesenskih mesecih. To vrsto pljučnice zdravimo z antibiotikom.

Virusna pljučnica

Virusna pljučnica spada med manj nevarno pljučnico, jo je pa potrebno jemati resno, kadar za to pljučnico zboli starejši človek. Pljučnico povzročajo virusi. Znaki, ki nakazujejo, da gre morda za virusno pljučnico so lahko zelo blagi in pogosto oseba ne pomisli na to, da ima pljučnico. Znaki pljučnice so utrujenost, rahlo povišana telesna temperatura, izkašljevanje sluzi iz pljuč. Virusna pljučnica se imenuje tudi tiha pljučnica. Pogosto oseba, ki je zbolela za to pljučnico, zdravnika obišče šele po nekaj tednih. Zdravil, ki bi zdravila to vrsto pljučnice ni, bolnik pljučnico najhitreje preboli, če počiva in pije zadostno količino tekočine.

Še več informacij o pljučnici boste našli tukaj.

 

 

© 27. 04. 2024 - BK-Tom.si. Oglaševanje.