Koliko stane gradnja hiše?
| Članek je bil prebran 3.766 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Gradnja hiše je za večino izmed nas ena izmed največjih finančnih naložb. Običajno večina ljudi v svojem življenju zgradi le eno hišo, v kolikor se za to sploh odločijo. Najpomembnejša osnova za gradnjo hiše je gotovo dobra finančna shema, ki je temelj, na katerem potem lahko uspešno zraste tudi vaša sanjska hiša. Nekateri se preračunavanja stroškov lotijo v lastni izvedbi, drugi to raje prepustijo finančnim svetovalcem ali drugim strokovnjakom. Ponavadi pravijo, da je gradnja hiše vedno dražja kakor si sprva predstavljamo. V praksi običajno velja, da je potrebno prvi preračunani oceni stroškov dodati še okoli 20% od tega zneska, da dobimo vsaj približno realno oceno stroškov. Na končne stroške seveda vpliva več dejavnikov – od kvalitete vgrajenih materialov, zahtevnosti gradnje, načine gradnje, velikosti grajenega objekta, cen izbranih izvajalcev, itd. Vseeno pa smo za vas pripravili grob izračun stroškov za povprečno veliko hišo.

stroški gradnjeKoliko vas bo stal dom, velik okoli 200 m2?

Recimo, da je povprečno velik slovenski dom velik okoli 200 m2. Danes so sicer povsem običajne tudi nekoliko manjše hiše (od okoli 160 do 180 m2), še vedno pa imajo mnogi raje pri hiši nekoliko več prostora in komforta. Če je uporabne površine za povprečno hišo 200 m2, to najprej pomeni, da je tlorisna površina hiše v resnici večja in jo je mogoče oceniti na okoli 260 m2. Ta podatek seveda vpliva na sam izračun potrebnih stroškov. Bruto površina (celotna površina objekta) je običajno 15 % večja od uporabne in bi v dotičnem primeru pomenila okoli 300 m2. Izkop gradbene jame je mogoče oceniti na 1% od celotne investicije. Cena gradnje je v praksi običajno nekje med 700 in 1100 evri na m2, seveda odvisno od tega, za kako kvalitetne materiale se odločimo in kakšen način gradnje izberemo. Za nekatere načine gradnje (npr. pasivna gradnja) je mogoče pridobiti tudi določene subvencije (npr. tudi za lesena okna ali vhodna vrata AJM), s čimer si investicijo vsaj nekoliko pocenimo. Če ocenimo, da bi imela enostavno grajena dvokapna hiša prostornino nekje med 800 in 900 m3, je mogoče ceno hiše oceniti nekje na okoli 200.000 evrov. Seveda lahko končna investicija tudi odstopa od te ocene (navzdol ali navzgor), kljub temu pa nikakor ne smemo podcenjevati vseh stroškov, ki sodijo zraven in na katere lahko včasih nekdo, ki ni ravno v gradbeni stroki, tudi pozabi ali jih oceni povsem neprimerno.

Gradbena jama bi tako v našem primeru stala okoli 3.000 eur oziroma 2 %. Gre za povsem začetno gradbeno fazo, h kateri sodi priprava in ureditev zemljišča na gradnjo. Še preden smo torej postavili prvo opeko, smo že porabili par tisoč evrov. Če izkop slučajno ni klasičen, ampak je z navpičnimi stenami gradbene jame, je te potrebno zavarovati proti zdrsu, to pa stane več denarja. Cena izkopa konec koncev variira tudi glede na to, kakšna je zemlja, kjer se dela gradbena jama (navadna zemlja, srednje trda ali trda stena, itd.). Za temeljno ploščo bi plačali okoli 4.700 eur (debelina plošče nekje med 25 in 30 cm) – to sodi v drugo gradbeno fazo. V 3. gradbeni fazi gre za največji finančni vložek – to pomeni kar med 70 in 75 % celotne finančne investicije. To v našem primeru pomeni 160.000 evrov. Pri tem je treba povedati, da gre za srednje kakovostne materiale. Za zunanje stene bi odšteli okoli 56.000 eur, za notranje zidane stene pa okoli 36.000 eur. Streha dvokapnica in dve strešni okni bi stali okoli 12.000 eur. Naj omenimo, da takšne cene veljajo za gradnjo, ki jo izvajajo razni obrtniki (če gradijo mojstri brez računa ali pa se hiša delno postavi tudi z medsosedsko pomočjo, so tudi cene drugačne). Za strope in tlake bi bilo treba odšteti okoli 33.000 evrov, za suhomontažni del ter ostale stroške pa je potrebno predvideti okoli 8.500 evrov. Pogosto pri oceni stroškov kar nekoliko spregledamo instalacije, čeprav te pomenijo kar ¼ celotne investicije, torej okoli 54.000 evrov. Med instalacijami so najdražje cene ogrevalnih instalacij, zlasti v kolikor se npr. odločimo za talno gretje, rekuperator, toplotno črpalko. Elektroinštalacije pridejo okoli 12.000 (za celo hišo), vodovod, kanalizacija in plinovod pa okoli 16.000. Pri oceni stroškov se pogosto pozablja še na stroške zunanje ureditve, ki navadno pomenijo kar 10 % investicije. Nekateri sicer zunanjo okolico hiše urejajo naknadno ali v lastni izvedbi postopoma, v kolikor pa se odločite, da bi zunanjost uredili tako, da bi poravnali teren, del tudi tlakovali, utrjevali teren asfaltirali, itd., potem lahko pričakujete, da boste za to odšteli okoli 18.000 evrov.

Kaj pa cena projektne dokumentacije za hišo?

Mnoge pri gradnji hiše na začetku nekoliko odbije že vsa birokracija in projektna dokumentacija, ki jo je potrebno pripraviti. Za načrt pričakujte odšteti okoli 4.500 eur, za načrt gradbene konstrukcije pa okoli 1.500 eur. Načrt elektroinštalacij in strojnih inštalacij pride še okoli 1.600 eur. Pri tem ne smemo pozabiti na stroške odobritve kredita, notarskih stroškov, itd. Za nadziranje in vodenje projekta lahko pričakujete skupno okoli 16.000 eur.

Preberite si tudi, ali vaš dom potrebuje rekuperacijski prezračevalni sistem – rekuperator!

© 28. 04. 2024 - BK-Tom.si. Oglaševanje.